Başvuru Rehberi | Ulusal Psikoloji Kongresi

Başvuru Rehberi


3-4-5 Ekim 2025 tarihlerinde Bursa’da, Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek 22. Ulusal Psikoloji Kongresi için yapmayı planladığınız katkı için şimdiden teşekkür ederiz. Kongreye bir yazarın başvurabileceği, (tek yazar olduğu veya ortak yazarlarından biri olduğu) çalışma sayısı ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır; ancak her yazar en fazla iki çalışma sunabilir. Atölye başvuruları bu sayılara dâhil değildir. Başvurusu kabul edilen çalışmaların yazarlarından en az biri kongreye kayıt olmak zorundadır. Başvurudan sonra yazarlar tarafından talep edilen değişikliklerin kabul edilemeyeceğini, bu nedenle hem içerik hem de yazım dili ve imlâ konusunda özen göstermeniz gerektiğini hatırlatırız. Kongre için sözlü bildiri, poster bildirisi, panel ve atölye kategorilerinde başvuru alınacaktır.

 

1-SÖZLÜ BİLDİRİ:

 

Sözlü bildiri sunumunda yazarlardan çalışmalarını slaytlar eşliğinde bir konuşma ile sunmaları beklenmektedir. Sözlü bildiriler için maksimum sunum süresi daha sonra ilan edilecektir. Bu sunumlarda görgül araştırma bulguları, yöntemler ya da psikoloji biliminin uygulamaları, ilgili literatür bağlamında tartışılabilir. Başvuru esnasında, web sitesine eklenen SÖZLÜ / POSTER BİLDİRİ ÖNERİSİ BAŞVURU FORMUkullanılmalıdır. Sözlü bildiri özeti en fazla 500 kelimeden oluşmalı, sonunda kaynakça olmamalıdır. Sözlü bildiri önerileri Kongre Bilim Kurulu tarafından değerlendirilecektir.

 

Sözlü bildiri için kabul alan yazarların sunum dosyasını (ppt veya pdf formatında olacak şekilde) 30 Eylül 2025 tarihine kadar ulusalpsikolojikongresi.22@gmail.com adresine e-posta olarak göndermesi gerekmektedir. Gönderilen e-postanın konu veya içeriğinde bildirinin adı ve başvuru aşamasında yazara iletilen başvuru kodu belirtilmelidir.

 

2-POSTER BİLDİRİSİ:

 

Poster bildirisi kapsamında yazarlardan, hazırladıkları çalışmalarını poster haline getirmeleri ve kongre programında poster sunumlarına ayrılan oturumda sunmaları beklenmektedir. Posterler metnin yanı sıra grafik, tablo, resim, şekil gibi görsel unsurları da içermelidir. Başvurunuz bilim kurulu tarafından değerlendirilip kabul edildiği takdirde posterinizi web sitesinde belirtilen kurallara göre hazırlamanız gerekmektedir. Başvuru esnasında, web sitesine eklenen SÖZLÜ / POSTER BİLDİRİ ÖNERİSİ BAŞVURU FORMU kullanılmalıdır. Poster bildirisi özeti en fazla 500 kelimeden oluşmalı, sonunda kaynakça olmamalıdır.

 

 

Sözlü Bildiri ve Poster Bildirisi Özeti Hazırlama Kuralları

Hazırlanan sözlü bildiri ve poster bildirisi özet önerileri, bu web sitesi üzerinden kullanıcı hesabı oluşturulmalı ve kullanıcı paneline giriş yapılarak, word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir. Diğer yollardan (e-posta, posta, elden teslim vb.) iletilen bildiri önerileri değerlendirmeye alınmayacaktır. Bildiri önerisi gönderimi için son tarih 16 Mayıs 2025’tir. Bu tarihten sonra gelen önerilere kongre web sayfası kapalı olacaktır. Sisteme yüklenen öneriler ve yazarlara ait bilgiler açık, anlaşılır ve doğru olmalı; yazım ve anlatım hatası barındırmamalıdır. Özet önerileri aşağıdaki kurallara göre hazırlanmalıdır.

 

  • Başlık: Araştırma değişkenlerini, problemini ve/veya araştırmadaki önemli bulguları içermeli. Hem Türkçe hem İngilizce başlık hazırlanmalı ve her ikisi de 20 kelimeyi geçmemelidir.
  • Araştırmacı/Araştırmacılar ve Kurumlar: Ad ve soyadı olarak belirtilmelidir. Soyadı tamamen büyük harflerle yazılacak, soyadından sonra virgül konularak araştırmacıların kurumu (örneğin üniversite, iş yeri) ve kurumun bulunduğu il belirtilecektir. Bu, bildiriye dahil olan tüm araştırmacılar için alt alta tekrarlanacaktır.  Bildiriyi sunacak olan araştırmacının adı altı çizili olarak belirtilecektir. Hem bildiriyi sunacak olan araştırmacının hem de sorumlu araştırmacının iletişim bilgilerinin sistemdeki başvuru esnasında eksiksiz olarak girilmesi önemlidir. Bildiri özeti ile ilgili yazışmalar, bu sayfadaki iletişim bilgileri kullanılarak gerçekleştirilecektir.
  • Özet metni: Özet metni en fazla 500 kelime uzunluğunda olmalıdır. Özetler Times New Roman yazı karakterinde, 12 punto ve 1,15 satır aralığı biçimiyle hazırlanmalıdır.  Bu sayıya bildiri başlığı, araştırmacı/araştırmacıların ad ve soyadı, kurum bilgisi ve anahtar kelimeler dahil edilmeyecektir. Özette tablo, şekil vb. görsellere ve kaynakçaya yer verilmeyecektir. Özet metni aşağıdaki başlıklar ve açıklamalar doğrultusunda oluşturulacaktır.

 

  • Giriş ve Amaç: Araştırmada ele alınan problem, amaç ve araştırma sorularını/ hipotezlerini içerecektir.
  • Yöntem: Araştırmada kullanılan örnekleme tekniği, katılımcı bilgileri, araştırma deseni, veri toplama teknikleri ve analizlere ilişkin bilgileri içerecektir.
  • Bulgular: Nicel ya da nitel analizlerden elde edilmiş olan bulgular, hipotezlerle/araştırma sorularıyla bağlantılı olarak ve anlaşılır şekilde aktarılacaktır.
  • Tartışma ve Sonuç: Bulgular ilgili alanyazın bağlamında değerlendirilecek, araştırmanın kısıtlılıkları ve geleceğe yönelik öneriler üzerinde durulacaktır.
  • Anahtar Kelimeler: En az üç en fazla beş anahtar kelime yazılmalıdır.
  • Sunum Türü: Sözlü bildiri veya poster bildirisi seçilmelidir.
  • Sunum Türü Değişiklik Tercihi: Sunum türü olarak sözlü bildiriyi seçen başvuru sahipleri, bilim kurulu tarafından çalışmalarının poster bildiri olarak sunulmasının uygun görülmesi halinde bunu kabul edip etmeyeceklerini formda belirtmelidir.
  • Alan Bilgisi: Başvuru sahipleri, formdaki açılır liste içerisinden çalışmanın dahil olduğu alan bilgisini seçmelidir.

 

Poster Hazırlama Kuralları

  • Poster tek parça olarak hazırlanmalıdır.
  • Poster boyutu daha sonra açıklanacaktır.
  • Posterin başlığı 48 punto büyük harflerle koyu (bold) olarak yazılmalıdır.
  • Araştırmacı/araştırmacıların ad ve soyadları, kurumları (örneğin üniversite, iş yeri), kurumların bulunduğu iller yukarıdaki Özet Hazırlama Kuralları’nın ilgili maddesi uyarınca düzenlenmelidir. Posteri sunacak olan araştırmacının adının altı çizilmelidir.
  • Giriş ve Amaç, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Kaynakça bölümlerinden oluşan metin iki sütun halinde düzenlenmeli, iki yana yaslı olarak yapılandırılmalıdır.
  • Metindeki başlıklar 24 punto koyu harflerle, diğer kısımlar 20 punto koyu olmayan harflerle yazılmalıdır.
  • Kaynakçadaki kaynaklar 14 punto koyu olmayan harflerle yazılmalıdır.
  • Kaynakçada uygulanan biçim ve sıralamada, kaynaklara metin içinde yapılan atıflarda APA 7 Yazım Kuralları’na uyulmalıdır.
  • Bilgilerin sunumunda görsel malzeme (örneğin grafik, tablo, çizim, resim, fotoğraf) ağırlıkla kullanılmalıdır.
  • Poster; kongre programında belirtilecek tarih ve saat aralığında, stant alanında posterlere ayrılmış olan kısımda sergilenecektir. Posteri sunan araştırmacı belirtilen tarih ve saatler arasında posterinin başında olacak, çalışmayla ilgili bilgi verecek, gelen soruları cevaplayacak ve postere ayrılan sürenin sonunda da posteri kaldıracaktır. Posterin asılması için gerekli materyaller Düzenleme Kurulu tarafından temin edilecek ve en az bir Düzenleme Kurulu üyesi poster seansı boyunca ihtiyaç halinde yardımcı olmak üzere alanda bulunacaktır. Süresi sonunda kaldırılmayan posterler Düzenleme Kurulu tarafından toplatılacaktır.

 

3-PANEL:

  • Panel oturumları, konuşmacılar tarafından belirlenmiş ortak bir konu/tema etrafında kendi çalışmalarını sundukları veya deneyimlerini aktardıkları bireysel sunumlardan oluşmaktadır.
  • Panel önerileri en az üç en fazla beş konuşmacıdan oluşmalı, konuşmacılar arasından bir panel başkanı belirlenmeli ve başvuru bu panel başkanı tarafından yapılmalıdır.
  • Panellere ayrılan süre daha sonra ilan edilecektir.
  • Panel başvurusu için PANEL ÖNERİSİ BAŞVURU FORMU kullanılmalıdır.
  • Panel önerileri Bilim Kurulu tarafından değerlendirilecektir.

 

 

Panel Önerisi Hazırlama Kuralları

  • Panel başvurusu Panel Başkanı tarafından yapılacaktır. Panel Başkanı panelin konusu ve kapsamı hakkında panelistlerin onayını almakla sorumludur.
  • Panel, biri Panel Başkanı olmak üzere en az üç, en fazla beş panelistten oluşacaktır.
  • Panel Başkanı tarafından Panel Önerisi Başvuru Formu doldurulacaktır. Bu form içerisinde öncelikle panelin bütünü için bir özet hazırlanacaktır. Bu özette, panelin konusu, anlam ve önemi, panelin kongre katılımcılarına ve psikoloji bilimine katkıları gibi konular üzerinde durulacaktır.
  • Her bir panelist de aynı form içerisinde kendi sunumlarıyla ilgili birer özet hazırlayacaktır. Özette konunun arka planı, konuya ilişkin bakış açıları, (görgül çalışmalar için) yöntem ve bulgular, güncel alanyazına katkıları gibi konular üzerinde durulacaktır.
  • Hazırlanan panel önerisi başvuru formları, bu web sitesi üzerinden kullanıcı hesabı oluşturulmalı ve kullanıcı paneline giriş yapılarak word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir. Diğer yollardan (e-posta, posta, elden teslim vb.) iletilen panel önerileri değerlendirmeye alınmayacaktır. Panel önerisi gönderimi için son tarih 16 Mayıs 2025’tir. Bu tarihten sonra gelen önerilere kongre web sayfası kapalı olacaktır.
  • Özetlerin her biri en fazla 400 kelime olmalıdır. Bu sayıya panel başlığı, panelist ad ve soyadları, kurum bilgileri dâhil edilmeyecektir. Özetler Times New Roman yazı karakterinde, 12 punto ve 1,15 satır aralığı biçimiyle hazırlanmalıdır.
  • Doldurulan panel önerisi başvuru formu, bu web sitesi üzerinden kullanıcı hesabı oluşturulmalı ve kullanıcı paneline giriş yapılarak, word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir..

 

4-ATÖLYE

  • Atölyelerde, atölye sorumlusu tarafından belirlenmiş bir konu ya da beceri hakkında derinlemesine bilgi sunan, etkileşimli ve uygulamalı bir oturum gerçekleştirmesi beklenmektedir.
  • Atölyede amaç, teorik bilgiye uygulamaya becerisi kazandırmak, odak konu ile ilgili pratik çözüm önerileri geliştirmek ve katılımcıların kendi deneyimlerinden faydalanarak öğrenmelerini sağlamaktır.
  • Atölyeler, kongrede sunulabilecek olan en fazla iki çalışma sayısına dâhil değildir.

 

Atölye Önerisi Hazırlama Kuralları

  • Atölye başvurusu, atölye sorumlusu/eğitimcisi tarafından yapılacaktır. Birden fazla sorumlu/eğitimci olması durumunda, diğer eğitmenlerin de e-posta yoluyla onayı talep edilecektir.
  • Atölyenin içeriği 500 kelimeyi geçmeyecek şekilde Atölye Başvuru Formu’nda belirtilen yere yazılacaktır. Bu metinde konusu, amaç ve hedefleri, yöntemi ve öngörülen kazanımları belirtilecektir.
  • Atölye çalışmasının dâhil olduğu psikoloji alt alanı, atölyenin süresi ve toplam katılımcı sayısı (en az ve en fazla olarak) ilgili formda belirtilecektir.
  • Atölye süresi en fazla 180 dakika olarak belirlenmeli ve formda belirtilmelidir.
  • “Atölye Başvuru Formu” doldurularak bu web sitesi üzerinden kullanıcı hesabı oluşturulmalı ve kullanıcı paneline giriş yapılarak, word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir. Diğer yollardan (e-posta, posta, elden teslim vb.) iletilen atölye önerileri değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Atölye önerisi gönderimi için son tarih 16 Mayıs 2025’tir. Bu tarihten sonra gelen önerilere kongre web sayfası kapalı olacaktır.

 

 

Sözlü ve Poster Bildiri Başvurusu Değerlendirme Süreci

Görgül çalışmalar içeren başvurular* aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirilecektir:

  • Çalışmanın güncelliği, özgünlüğü ve alana katkı sağlama potansiyeli
  • Çalışmada kuram ve/veya kavramların doğru tanıtılması ve kullanılması; çalışmanın amacının (ve varsa hipotezleri veya araştırma sorularının) net olarak verilmesi
  • Çalışmanın araştırma yönteminin (örnekleme, araştırma deseni vs.) belirtilmiş olması, kullanılan istatistiksel yöntemlerin uygunluğu
  • Araştırmanın bulgularının; amaç, hipotez ve/veya araştırma sorularıyla ilişkilendirilerek verilmiş olması
  • Akademik yazım dili ve format uygunluğu

*Veri analiz süreci halen devam eden kabul edilebilir. Bu türden başvuruların değerlendirmeye alınması için en azından ön analiz verileri sunulmalıdır.

 

Derleme türündeki bildiri başvuruları aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirilecektir.

  • Çalışmanın güncelliği, özgünlüğü ve alana katkı sağlama potansiyeli
  • Çalışmada kuram ve/veya kavramların doğru tanıtılması ve kullanılması; çalışmanın amacının net olarak verilmesi
  • Yöntemsel çerçevenin sunulmuş olması
  • Akademik yazım dili ve format uygunluğu

 

Diğer türdeki bildiri başvuruları (vaka sunumu, veri seti ya da yöntem tanıtımı, yazılım tanıtımı vs.) aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirilecektir.

  • Çalışmanın güncelliği, özgünlüğü ve alana katkı sağlama potansiyeli
  • Çalışmada kuram ve/veya kavramların doğru tanıtılması ve kullanılması
  • Sürecin net olarak ve anlaşılır şekilde aktarılması
  • Akademik yazım dili ve format uygunluğu

 

 

Panel Başvurusu Değerlendirme Süreci

Panel başvuruları aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirilecektir:

  • Panel konusunun güncelliği, özgünlüğü ve alana katkı sağlama potansiyeli
  • Panelde yer alan çalışmaların panel temasıyla uyumlu olması (ortak bir tema etrafında şekillenmesi)
  • Panelde yer alan çalışmalarda kuram ve/veya kavramların doğru tanıtılması ve kullanılması; çalışmanın amacının (ve varsa hipotezleri veya araştırma sorularının) ve yönteminin net olarak verilmesi,
  • Panelde yer alan çalışmaların bulgularının; amaç, hipotez ve/veya araştırma sorularıyla ilişkilendirilerek verilmiş olması
  • Akademik yazım dili ve format uygunluğu

 

 

Atölye Başvurusu Değerlendirme Süreci

Atölye başvuruları aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirilecektir:

  • Atölye önerisinin, odaklandığı konu ile ilgili olarak katılımcılara anlamlı katkı (bilgi, beceri, farkındalık vs.) sağlayabilecek nitelikte olması
  • Konu ve amacın anlaşılır şekilde yapılandırılmış olması
  • Atölyenin uygulama yönteminin anlaşılır şekilde detaylandırılmış olması
  • Atölye çalışmasının amaç ve hedefleri göz önünde bulundurulduğunda belirlenen sürenin uygun olması
  • Akademik yazım dili ve format uygunluğu

 

Başvurular, alanında uzman iki hakem tarafından yukarıdaki ölçütler doğrultusunda 100 puan üzerinden körleme usulü değerlendirilecektir. İki hakem arasındaki değerlendirme farkının 25 puandan daha yüksek olması durumunda bildiri üçüncü bir hakeme daha gönderilecek ve nihai karar üçüncü hakemin değerlendirmesinin ardından verilecektir.

Başvurular, hakemler tarafından ilgili değerlendirme formları kullanılarak puanlanacaktır. Bu form yukarıda özetlenen kriterler ışığında hazırlanmıştır. Değerlendirme sonucunda, tüm başvuru sahiplerine “kabul” veya “ret” olacak şekilde sonuç durumu iletilecektir.

 

Bildiri Özetlerinin Yayımlanması

22. Ulusal Psikoloji Kongresi’ne kabul edilen ve kongrede sunumu tamamlanan bildirilerin özetleri Kongre Özet Kitapçığı olarak PDF formatında hazırlanıp kongre web sayfasında erişime açılacaktır. Başvuru esnasında gönderilecek metinler, Kongre Özet Kitapçığı’nda yayımlanacağı için gönderilen metinlerin yazım diline ve imla kurallarına özen gösterilmesine dikkat edilmelidir ve bu konudaki sorumluluk başvuru sahiplerine aittir.




'22. Ulusal Psikoloji Kongresi'


YIL TECRÜBE
0
YIL TECRÜBE
KATILIMCI
-
KATILIMCI
ÜNİVERSİTE
-
ÜNİVERSİTE
KONUŞMACI
-
KONUŞMACI
KONU BAŞLIĞI
-
KONU BAŞLIĞI
netweb



instagram



ftrnav  100. Yıl Mah. Fethiye Sk. Sefa Apt. 5/1 Çankaya/Ankara

dny  kongre.psikolog.org.tr
mli  Posta Adresimiz

Ulusal Psikoloji Kongresi
22. Ulusal Psikoloji Kongresi






Tüm hakları saklıdır. İçerik izinsiz kopyalanamaz, kullanılamaz.

Çerez politikamız: Kullanıcı özel verileri kaydedilmez.

© 2025 Ulusal Psikoloji Kongresi